Followers

Saturday, July 18, 2009

KENAPA IA HARUS BERLAKU?

RAMAI ISTERI YANG TUNTUT CERAI emel yang saya terima mengenengahkan isu yang mungkin bagi setengah orang ia merupakan isu remeh. Nikah lawannya cerai...normallah...semakin tinggi keilmuan, semakin berkembang pembangunan semakin sempit pemikiran... kenapa dan mengapa? cuba kita lihat kenyataan di bawah:

SUATU ketika dahulu di Malaysia, kita sering mendengar bahawa ada pasangan yang bercerai kerana berbeza fahaman politik. Ternyata sekali fenomena itu bukan sahaja melanda negara kita malah di Indonesia.
Hakikat itu terbukti apabila baru-baru ini Ketua Pengarah Pembangunan Masyarakat Islam, Prof. Nasarudin Umar mendedahkan, angka perceraian kerana perbezaan fahaman politik atau parti meningkat berikutan pelaksanaan pilihan raya umum atau Pemilu dan pemilihan ketua daerah di seluruh Indonesia.
Apa yang membimbangkan agensi tersebut ialah kecenderungan kadar perceraian itu yang terus meningkat dari tahun ke tahun.
''Ini harus diperhatikan kerana dapat menganggu keutuhan dan masa depan bangsa,'' katanya.
Oleh itu beliau mengingatkan umat Islam supaya tidak menjadikan perbezaan fahaman politik antara suami dan isteri sebagai masalah utama sehingga perkahwinan mereka berakhir dengan perceraian.
Ketara
''Urusan politik adalah urusan sementara, sementara urusan keluarga adalah urusan seumur hidup, bahkan sampai akhirat," katanya.
Selain itu kadar perceraian di Indonesia juga semakin meningkat dan ia semakin ketara sejak tiga tahun kebelakangan ini.
''Setiap tahun ada dua juta perkahwinan, tetapi yang memilukan perceraian bertambah menjadi dua kali ganda, setiap 100 orang yang menikah, 10 pasangannya bercerai dan umumnya mereka yang baru berkahwin," jelasnya.
Apa yang lebih membimbangkan ialah di enam bandar besar di Indonesia seolah-olah wujud satu fenomena baru iaitu tindakan isteri menuntut cerai.

No comments: